keskiviikko 5. helmikuuta 2025

Jäätäminen: sakkaus pimeässä ja kylmässä

Olin lentänyt Islannissa ja Pohjois-Suomessa. Tosin olin laittanut väärän ajankohdan kumpaankin simulaatioon. Ulkona olisi ollut oikeasti pimeää mutta olin sijoittanut lennot X-Plane 12:n asetuksista päivän valoisaan ajankohtaan. Myös sään olin säätänyt omakätisesti puolihuonoksi.

Jokunen päivä sitten olin lentänyt Beechcraft Baron 58:lla Tampereelta Helsinkiin. Päivän ajankohdaksi olin jälleen valinnut valoisan ajan ja sääksi puolihuonon. Voi olla, etten välissä itse asiassa ollut edes koskenut näihin säätöihin.

Koska Helsingin seudulla oli näkyvyys kehno, päätin lentää suoraan Helsinki-Vantaalle käymättä kääntymässä Helsinki-Malmilla. On hienoa, että Malmin lentokenttä on edelleen X-Plane 12:ssa!

Ja sitten päätin lentää Helsingista takaisin Tampereelle mutta siten, että olisi oikean maailman ajankohta ja sää. Lensin siis pimeässä.

Tarkoitukseni oli lentää Tampere-Pirkkalan kentän lounaispuolelle yli kymmenen kilometrin päähän autopilotin avulla ja siellä sitten vaihtaa lähestymiseen radiomajakan avulla. Siten olisin kääntynyt suurin piirtein koillisen suuntaan.

Lopulta minulla oli suhteellisen lyhyt matka enää Tampereelle. 3/4 olin varmaankin taittanut matkasta. Mutta konepa päätti ruveta irtisanomaan suhdettaan autopilottiin. Olin puhumassa puhelimessa lennon loppuosan aikana enkä oikein kyennyt keskittymään itse asiaan sen vuoksi.

Päätin lopulta lentää vanhanaikaisesti ilman autopilottia loppumatkan kentälle.

Kaasun olin sitten vielä säätänyt täysille. Tajusin tämän lisäksi jossain vaiheessa pistää potkurinlapojen asennon "täysille". Sain näin lisää nopeutta.

Autopilotin jatkuvan poiskytkeytymisen ja nopeuden selvän vähenemisen johdosta olisi kyllä huonommankin lentäjän pitänyt keksiä, että ollaan menettämässä peli jäätämisen vuoksi.

Siinä kävi sitten tosiaan lopulta niin, että menetin lentokoneen hallinnan. Siitä ei sitten enää oikaistu.

Ilmeisesti kannattaisi laittaa jäänesto päälle, kun kylmässä lentelee pitempiä matkoja. Jäätä oli kertynyt vääriin paikkoihin.

Yleensähän jäätämisestä tulee ongelma sen vuoksi, että siipiin kertyy liikaa jäätä ennen pitkää. Ilman normaali kulku siiven yli on näin häiriintynyt, mikä johtaa siipien nostovoiman katoamiseen.

Ja tästähän taisi tässä putoamisessani Suomen taivaalta olla kysymys.

Pitotputkien lämmitys kannattaisi laittaa myös päälle tällaisissa olosuhteissa lentäessä.

Olin muuten huomannut juuri ennen lennon päättymistä, että ampeerimittari kolkutteli nollaa. Kylmä ei tee hyvää sähköjärjestelmillekään.

Ja minä kun olin murehtinut vain sitä, että muistanko laittaa laskeutumisvalot päälle, kun olen tekemässä laskeutumista kentälle.

Pimeässä lentäminen oli kyllä myöskin ollut lievästi jännittävää. Joutui luottamaan täysin mittareihinsa, kun ulos katsoessa näkyi huomattavan vähän tilanteeseen liittyviä vihjeitä.

Jos en olisi pudonnut jäätämisestä aiheutuneen sakkaamisen vuoksi, niin olisin varmaankin otsikoinut tämän blogimerkintäni näin: "En pelkää enää pimeää!"

Jos kykenee ottamaan huomioon maastonmuodot ja maaston korkeudet ja jos on mahdollista käyttää hyväkseen radiomajakoita, niin en nykyään näe, että pimeässä lentäminen olisi minulle enää mikään isompi ongelma.

Tämä oli kai ensimmäinen jäätämisestä johtuva lento-onnettomuuteni.

Nyt voin sanoa myös, että perämiehestä olisi ollut tällä kertaa suuresti apua. Tämä olisi voinut hoitaa osan tehtävistä minun puhuessani puhelimessa. Kaksi lentäjää ohjaamossa on myös siitä kiva asia tosimaailmassa, että toinen lentäjä voi aina huomata toisen lentäjän tekemät virheet.

Vielä ei edes ollut ollut aika lähestymis- ja laskeutumistoimenpiteisiin ryhtymiselle, joten ohjaamorauha ei ollut periaatteessa vielä välttämätöntä. Mutta olisi se tietysti auttanut, jos en olisi puhunut puhelimessa.

Ja sitä paitsi odotin paraikaa TLC-kanavalta klo 19.55 alkavaa minulle hyvin tärkeän paise- yms. televisio-ohjelmien kavalkadin alkamista.

No, myöhemmin päätin yrittää pakkasessa pimeällä lentämistä uudestaan.

Pistin kaikki mahdolliset löytämäni jäätämisen estoon liittyvät järjestelmät koneessani ensin päälle, mukaan lukien pitot-putkien lämmityksen.

Nousin sitten Helsinki-Malmilta ilmaan. Otin suunnaksi suurin piirtein etelälounaan. Nousin 3000 jalkaan, jossa korkeudessa ajattelin taittaa melkein koko matkan.

Tarkoitukseni oli lopulta laskeutua länsi-itä-suunnassa Tallinnan lentokentälle.

Huomasin, että hyvän matkan päässä Tallinnasta länteen sijaitsi sotilaslentokenttä.

Tallinnassa ulkolämpötila näytti olla sillä hetkellä olevan kolme astetta pakkasta, ja kolmessatuhannessa jalassa lentäessäni ulkona oli pakkasta kymmenen astetta. Kiva, että lentokoneeni varustukseen kuului lämpömittari.

Mutta tarkkasin silmä kovana nopeusmittaria. Nopeus pieneni kaiken aikaa jostain syystä, vaikkakin erittäin hitaasti. Aloin olla huolissani. Säädin lopulta moottoritehot täysille. Päästyäni lopulta lähemmäs Viron rannikkoa koneeni kuitenkin sakkasi.

Seurasivat eeppiset taistelut, joissa yritin saada koneeni jälleen hallintaani. Korkeus tippui tänä aikana runsaasti. Jotenkin kummasti juuri ennen meren pinnan saavuttamista pääsin jälleen tilanteen herraksi.

Vakautin koneeni lentämään 1.200 jalassa.

Vilkaisin, mitä simulaattorin "elävä kartta" sanoo pilvisyydestä. Sitä oli todella paljon. Ilmeisesti korkeammalla lentäessä olosuhteet olivat olleet jäätäviä. Jatkossa sopivissa olosuhteissa kannattaisi minun varmaankin pyytää säätiedot ennen lentämään ryhtymistä.

Sadetta en silti missään vaiheessa ollut havainnut, edes lumisadetta.

Moottorini pauhasivat täysillä. Pikku hiljaa nopeus lisääntyi. Ilmeisesti jää irtosi tai suli sieltä, missä sitä oli. En kuitenkaan uskaltanut enää ottaa korkeutta. Hiukan huonot näköalat noin matalalla lentäessä, mutta ainakin koneeni pysyi nyt ilmassa.

Lopulta nopeuteni oli kohonnut jopa nopeusmittarissa keltaisella merkityn alueen viereen asti. Tässä vaiheessa päätin jo lievästi vähentää moottorien höökyä. Taitaisin päästä perille ilman sitäkin.

Pääsin sitten kuivan maan ylle ja otin suunnaksi 150 astetta, jolla pääsisin sopivaan asemaan Tallinnan kiitotien länsipuolelle.

Yritin vaihtaa autopilotista koneeni olemaan radiomajakan ohjastama, mutta ilmeisesti pienestä korkeudesta johtuen tämä ei onnistunut.

Säädin sitten manuaalisesti autopilotista suunnan itään.

Onnistuin pienestä korkeudesta huolimatta asemoimaan itseni ja lentokoneeni sopivaan sijaintiin laskeutuakseni kiitotielle 08.

En ollut viitsinyt edes pistää laskeutumisvaloja päälle.

Laskeutuminen onnistui ihanan hyvin, vaikka kiitotien pinta ilmeisesti oli liukas.

Päätin ottaa joksikin aikaa hermolomaa jäätävissä olosuhteissa lentämisestä ja suljin pelitietokoneeni.

Mielestäni tuo nopeuden putoaminen noin pahasti viittaa kyllä johonkin muuhun kuin siipien jäätämiseen. Jokin muu järjestelmä siellä oli ruvennut temppuilemaan.

Tom Kärnä
tämän blogin omistaja

8 kommenttia:

  1. Tästäpä tuli mieleen kun aikoinaan jaksoin vielä paljonkin pelailla Microsoftin lentosimuja, niinkun öbaut 10-20 vuotta sitten, ja ysärillä myös. Paras muisto on just tällaset äärimmäiset kelit. Olin jossain Kanadan vuoristoissa, oli ilta, satoi lunta. Lensin wanhan kunnon DC-3:lla. Kentän nimeä en muista mutta se oli todella pieni strippi vuoren kupeessa ja toisella puolella joki. Lähestyn hämärässä ja katselen karttaa(kyllä, lensin visual flight rules ja tulostin karttoja joiden mukaan suunnistin). Lumisateen läpi näen laskeutumisvalot viime hetkessä ja päätän että ei perkele ehdi tätä tuomaan alas. Go around päätös. Teen uuden kierroksen ja vieläkin ei oikein uskalla. Go around. Kolmannella kerralla uskalsin. Kiitoradan päässä sammutan moottorit ja klikkaan ulkonäkökulman ja ihailen maisemaa ja kaunista konetta. Ja mietin että huh huh selvisin hengissä. Avaan uuden oluen ja vaan fiilistelen muutaman minuutin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei. Hienoa tällainen kyllä.

      X-Plane 12 -simulaattoriin lähes kokoaikaisesti siirryttyäni olen pitäytynyt sellaisissa konetyypeissä, joille löytyy ohjekirjat simulaattorin valmistajalta. Ennen wanhaan olin saattanut epäkaupallista FlightGear-simulaattoria käyttäessäni olla varsinainen koelentäjä, kun kokeilin kymmeniä eri lentokoneita. Sekä gyrokopteria.

      Poista
    2. juu itseasiassa ite kokeilin aikoinaan flightgearia. Oon useesti tutkinu siun linkkikokoelmia ja siellä aina mainitset flightgearin ja jne. Noh, nyt kaivoin vanhan Logitech 3D PRO tsoikkarin kaapista ja latasin ton simun. Sydän kaipaa taivaalle! Like a homesick angel!! Yks asia mikä ketuttaa on, kun kaikki combat simulaattorit on jotain maksullista. Ennen tuli jotain iljushin kakkosta pelattua netissä ja ns "ounasin" lähes kaikki vastustajat taivaalla. Steamissa on DSC mikä kiinnostaa kyllä, ja viel ilmanen se Mig-21. johonki war thundereihin ja muihi paskoihin en koske pitkällä kepilläkään.. 200 kpl jotain 8-vuotiaita lentelee hiiren avulla pitki taivaita, urghhh...

      Poista
    3. Okei. Minun kannaltani on ikävää, että monista lentopeleistä ei ole olemassa Linux-versiota. Vaikka Steamin Wine-ei-emulaattoriin pohjautuva Proton-palikka moneen taipuukin, niin tuskin siihen, että saisi Windowsille tehdyn lentosimulaattorin tai muun lentopelin toimimaan sujuvasti Linuxissa.

      Poista
    4. okei. mikähän siinä linuxissa viehättää. siis tää on retorinen kysymys ja tiedän jo kaikki vakioargumentit ja vastaukset. Silti en vaan tajua. Itse vain käynnistän PUUCEEN, avaan pelin ja pelaan sitä, sitten laitan tietokoneen kiinni ja that's it. ehkä se on joku perfektionismi mikä saa ihmiset hakeutumaan linuxin pariin. Vähän kuin autonörtit joille ei riitä että auto on auto, vaan siinä pitää olla se racing chip ja valkoiset ralliraidat ja karvanopat!!

      Poista
    5. No minulle kyse on siitä, etten ole sen ansiosta sidottu yhteen ohjelmistoyhtiöön. Steam on onneksi selvästi parantanut työpöytä-Linuxissa pelien saatavuutta. Asiaa auttaa myös mainitsemani Proton-palikka, jonka avulla olin pelannut melko pitkään yhtä Windowsille tehtyä sotastrategiapeliä.

      BSD-Unix-järjestelmät taas olisivat kannaltani hieman liian "hard corea".

      En ole toisaalta myöskään kauhean paljoa harrastanut lähdekoodin kääntämistä binääriksi. Nykyään sellaiselle ei Linux-maailmassa ole myöskään niin paljoa tarvetta kuin oli ollut vielä vuonna 2001.

      Hieman huvitti äskeinen uutinen, jossa kerrottiin, että Microsoft Windowsin sisällä voi nykyään käyttää Arch Linuxia. Arch Linux on klassinen Linux-käyttöjärjestelmän versio, jota käyttämällä voi oppia paljon käyttämästään tietokoneesta. Toisaalta se vaatii erittäin paljon teknistä mieltä. Itse käyttämäni Linux on Linux Mint, joka on melko helppo.

      Työpöytä-Linux-käyttöjärjestelmät tulevat luultavasti "aina" vaatimaan Windowsia enemmän "oppineisuutta". Tämä johtuu siitä, että ei ole olemassa yhtä ainutta "oikeaa" Linuxia, vaan sen sijaan on olemassa lukematon määrä erilaisia Linuxin levitysversioita. Niistä toki useat ovat suhteellisen helppokäyttöisiä.

      Voisin toki välillä joskus yrittää kokeilla, miten hyvin Proton toimii Steamissa nykyään.

      Poista
  2. okei, tämä selvelsi! kiitän

    VastaaPoista
  3. "selventi", ehkä tarkoitin kirjoittaa.. En tiedä mitä selveltäminen on mutta kuulostaa uudelta mielenkiintoiselta harrastukselta

    VastaaPoista