En ole ilmeisesti kauhean hyvä arvioimaan etäisyyksiä. Olin huomannut jokunen päivä sitten yhtäkkiä X-Plane 12 -lentosimulaattoria käyttäessäni, että aiottu kiitotie oli edessä ja turhan paljon alapuolella. Piti hirveällä vauhdilla pudottaa korkeus, koska en olisi viitsinyt enää tehdä ylimääräistä laskeutumiskierrosta. Näytti hiukan pahalta, sekä lentokoneen pahoinpitelyltä, mutta onnistuin aivan täysin täsmällisesti laskemaan koneeni pyörät kiitoradan alkupäähän. Eivät edes renkaat savunneet!
Jonkin verran on siltikin ilmeisesti mulle kertynyt taitoa.
Olisihan sitä voinut laskea päässään, että kuinka jyrkästi joutuu laskeutumaan missäkin vaiheessa. Trigonometria on minulle siinä mielessä hiukan tuttua, että olen muinoin opiskellut maanmittausalaa.
Olin jokunen päivä sitten etsinyt jonkin satunnaisen kentän, joka sopi vakiolentokoneelleni Beechcraft Baron 58:lle. Ja sitten lähdin vain lentämään sieltä jonnekin. Jossain välissä tein havinnon, että taidan olla Yhdysvaltain itärannikolla Massachusettsissa.
Tieni vei lopulta kauas pohjoiseen asti. Mutta minua alkoivat kyllästyttää laajat sumurintamat, joita oli vähän liikaa. Päätin sitten, että käännyn lopulta takaisin ja lennän Meksikoon asti.
Laskeuduin jossain välissä John F. Kennedylle. Tein huomion, että Suur- New Yorkin alue olisi mitä parhain paikka harrastaa lentokentältä toiselle hyppelyä. Mutta sitä en viitsinyt tuolloin liiemmin harrastaa. Jatkoin matkaa JFK:lta eteenpäin ja laskeuduin toiselle kentälle jonkin ajan kuluttua. Tein silloin laskussa sen virheen, että vähensin moottoritehoja sekä potkurikulmia liikaa. Pyörät osuivat maahan noin metriä ennen asfalttia tai betonia. Ehkä en ollut tarpeeksi ottanut huomioon koneeni painoa, joka oli melko suuri, koska olin pistänyt melko paljon polttoainetta tankkeihin.
Ei ehtinyt tapahtua siinä kuitenkaan mitään radikaalia. Tulin maihin horisontaalisesti ja vertikaalisesti pienellä nopeudella.
Toisaalta tositilanteessa sitä varmaankin pelaisi varman päälle, kun ei haluaisi menettää lentämäänsä lentokonetta ja omaa sekä matkustajien henkeä.
X-Plane 12:ssa on se ikävä vika, että eteen tulevat puut eivät hidasta niihin osuvan lentokoneen tm. lentohärvelin vauhtia. Simulaattoriin on tullut viime aikoina muita uudistuksia, joten voisi toivoa, että tämä ominaisuus korjattaisiin pois jossain vaiheessa. Yksi näistä uudistuksista on sellainen, että lentohärveli siinä määrin heiluttelee, että on vaikeampi hiirellä käytellä ohjaamon namiskoita. Toinen uudistus on sellainen, että kun lähtee kiitotiellä lähdökiihdytykseen, niin selkä painuu siinä määrin selkänojan sisään, että on pakko näpäyttää näppäimistöltä kaksoispistenäppäintä, mikä tuo näkymää hieman eteenpäin.
Ja on se kumma, että voi tosiaan luulla näpänneensä autopilotinsäädöistä korkeudenpysytyksen päälle, vaikka ei ollutkaan.
Siteeraan Spede Pasasta: "Tämä on Finlands TV, ei Sveriges TV."
Onneksi olin tuossa tilanteessa menossa ylöspäin, en alaspäin.
Tämän(kin) takia kaupallisessa lentoliikenteessä ohjaamossa tapaa olla kaksi lentäjää.
Niin, ja lentäjät eivät lentonsa aika yleensä käytä Whatsappia myöskään.
Taikka Discordia.
Niin, voi myös kahvi läikkyä.
Kyllä. Ja jos kyseessä olisi esim. Starbucks-kahvilan myymä kahvi, niin siitä voisi tulla oikeusjuttu. Varsinkin Yhdysvaltain sisäisillä lennoilla.
Lentäjän ei voida olettaa tietävän ennalta, että kahvi voi olla aluksi polttavan kuumaa.
Ei se korkea lentäjän koulutus valmista kaikkeen.
Tässä voin mainita nyt sen, että yllä oleva sosiaalisen median yhteisöpalveluita ja kahvinkäyttöä käsittelevä osa tätä kirjoitusta on saanut vakavia ja suuria virikkeitä satunnaiselta sisällöntuottajaltani, ystävältäni Liisalta.
Lentäjätoverin puute ohjaamossa sai minut samalla kertaa myös näpyttelemään jotain väärin, niin lentokoneeni lähti menemään noin 180 astetta väärään suuntaan. Ei pitäisi antaa huomion harhaantua.
Vähän myöhemmin, kun olin jo hyvän aikaa lähestynyt jotain ihan normaalia lentokenttää, niin sain yhtäkkiä päähäni, että voisin kokeilla siinä lähellä olevaa hyvin pientä kiitorataa ensin.
No enhän minä osannut. Tein lopussa syöksylähestymisen, kun en osannut arvioida kentän läheisyyttä oikein. Koneeni pyörät osuivat kiitotien pintaan ihan normaalisti, eivätkä laskutelineet tai muukaan osa koneesta hajonnut tässä vaiheessa. Sain pistettyä potkurijarrutuksen päälle, mutta kun yritin saada tämän jälkeen pyöräjarruja toimintaan, rupesivat pyörät liirtämään kuivalla asfaltilla, tai betonilla.
Siinä sitä mentiin sitten nurmikolla ja sen jälkeen yhden pysäköidyn helikopterin läpi kuin aave. Siinä rytäkässä, vaikka kyseisen helikopterin materia ei ollutkaan vuorovaikuttanut oman lentokoneeni materian kanssa millään lailla, niin toinen koneeni moottoreista hajosi.
Minä voisin kyllä lopettaa vihdoinkin tämän pelleilyn. Normaalit lennot pitäisi aina pitää normaaleina lentoina. Ja jos haluaisi erikseen kokeilla jotain erikoista temppua turvallisesti simulaattorissa, niin semmoiset lennot voisi pitää erillään normilennoista.
Tuossa äsken pieneen onnettomuuteen päättyneessä "tapauksessa" olisin voinut hoitaa asian jo alkujaan toisin. Olisin voinut tehdä uuden lähestymiskierroksen.
Joskus minun pitää kuitenkin kokeilla sellaista temppua, että katson, kuinka hurjaa vauhtia tällä lentokoneella pääsee alaspäin. Tähän mennessä olen tehnyt huomioita, että vertikaalisen nopeuden alaspäin ollessa jo lievästi asteikon ulkopuolella kone kestää syöksyn. Mutta mitä jos hoitaisi tämän vielä paremmalla vauhdilla.
Voisin ensin kokeilla asiaa sillä lailla, että pitäisin horisontaalisen nopeuden kuitenkin kohtuullisena.
Periaatteessa mä voisin joskus lentää simulaattorilla Kanadan pohjoisosista tai vaikka Grönlannista asti Tulimaahan asti. Mutta ehkä semmoinen reissu kannattaisi heittää jollain mun nykyistä vakiolentokonettani nopeammalla lentokoneella. Kun maksiminopeus on ollut nyt jotain 300 km/h.
Tulimaassa näkyy olevan jokunen piskuinen lentokenttä sentään. Eri asia on, millaisilla lentokoneilla niille voi laskeutua.
Mutta ehkä minä siirrynkin käyttämään tämän nykyisen vaiheeni jälkeen kapearunkoista enkä laajarunkoista matkustajalentokonetta.
Boeing 737 on kuitenkin minulle jo vähäisessä määrin tuttu. Eikä se ole käyttöliittymältään yhtä moderni kuin Airbus A330.
Niin, ja Boeing 737 on ketterämpi. Voisin ruveta opiskelemaan sitä aluksi. Myöhemmin voisin tehdä sitten siirtymän Airbusin koneeseen.
Suurikokoinen tuuli-ilmiö oli joitakin päiviä sitten vallinnut eräissä paikoin Suomea. Se oli nimetty Ullaksi. Olin tuolloin käynyt myös itse henkilökohtaisesti tarkastamassa asiaa lentämällä X-Plane-lentosimulaattorilla pikku lennon Suomen ilmatilassa. Hieman heilutti kyllä pienkonettani, jopa autopilottia käyttäessä. Nousut ja laskut saattoivat olla pelottavia tuulen vuoksi. Lensin (tosimaailmassa käytöstä poissa olevalta) Helsinki-Malmilta ensin Helsinki-Vantaalle. Sitten lensin Hankoon, jonka lentokenttää oli vaikea löytää ilmasta. Seuraavaksi lensin Turkuun. Ja lopuksi lensin Poriin.
Toinen veljistäni oli pistänyt minun ja veljieni yhteiseen sosiaalisen median ryhmään kuvan uudesta työateljeestaan mökkimme nukkuma-aitassa.
Olin sitten pistänyt ryhmään seuraavanlaisen viestin: "Voiko olettaa, että Ulla ei ole aiheuttanut tuhoja mökillä?" Ja olin myöskin kertonut laittamastani viestistä isänpuoleisen sukuni sosiaalisen median ryhmään. Vitsihän tässä on se, että yhden tädeistäni nimi on Ulla.
Toinen veljistäni ei tajunnut kysymykseni ideaa, koska hän ei ollut silloin Suomessa. Jouduin kertomaan hänelle myrskytuulesta synnyinmaassaan.
Alkavan viikon tiistaina on ainakin säätiedotuksen mukaan tulossa taas myrskytuulta. Niin se käy.
326,6 tuntia olen näköjään yhteensä lentänyt X-Plane 12 -lentosimulaattorilla (tai tuon aikaa ainakin simulaattori on ollut käynnissä; kai siitä pitäisi miinustaa jokunen tunti seisonta-aikaa). Ja lisäksi päälle vielä tulevat FlightGear- ja X-Plane 11 -simulaattoreilla suoritetut lentämiset. GeoFS:ää ei lasketa, koska se on varsin löysä. Ei ole siis oikea lentosimulaattori varsinaisesti. Olin kyllä kerran lentänyt GeoFS:ää käyttäen Helsingistä Madridiin, mutta kuten sanoin, niin kyseessä ei ole varsinainen lentosimulaattori vaan melko simppeli kapistus sen sijaan.
Viime aikoina olen huomannut, että minulle on alkanut olla melko normaalia elämää sellainen, että stressiä tai tylsyyttä vähentääkseni käynnistän lentosimulaattorin.
Vaikka puoleentoista vuoteen eivät kaksi lentäjätoveriani ole enää käyneet luonani lentämässä, niin siitä huolimatta vietän melko paljon aikaa nykyään "ilmassa".