sunnuntai 6. huhtikuuta 2025

Piipponen: RC – eli Radio Control – radiolennokkiharrastusta

Tässä viidennessä kirjoituksessani vierailevana blogikirjoittajana kertaan tärkeimpiä muistojani rc-lennokkien maailmasta. Tämä voisi olla osa 1, mikäli muisteltavaa riittää enemmänkin.

Ensimmäisen lennokkikesän jälkeisenä kesänä vanhemmat veljeni Risto (Ripe) ja Martti (Masi) tulivat jälleen meille kesälomilla Ilomantsiin. Nyt tuli heidän mukanaan minulle hykerryttävää uutta ja mielenkiintoista  ilmailun alalta: heillä oli nyt pari polttomoottorikäyttöistä radio-ohjattavaa lennokkia, joita tavataan joskus kutsua RC-lennokeiksi. Myöhemmin myös RPV:ksi, joka tulee sanoista Remotely Piloted Vehicle. Nykyisn ne ovat droneja, riippumatta siitä ovatko ne niitä ylöspäin suunnatuilla potkureilla varustettuja ”nelikoptereita” tai muita lennokeja. Minä henkilökohtaisesti elän vielä vanhaa aikaa ja minulle dronet ovat niitä nelikoptereita. Nimitys tulee siitä, että niissä on yleensä neljä niitä potkureita.

Veljieni lennokit olivat vanhimman Ripe-veljen omistuksessa, mutta radio-ohjauslaitteet he olivat ostaneet yhteisiksi joltain hepulta, joka oli halunnut ne myydä osittain rahoittaakseen ja voidakseen aloittaa lentolupakirjakurssin moottorikoneisiin Malmin lentokentällä. Pienempi koneista, Ripen kokoama, oli lennätysalkeiden opetteluun sopiva ylätasoinen Graupnerin rakennussarjasta, ylätasoinen balsarakenteinen Amateur. Sen siipien kärkiväli oli luokkaa metri tai hivenen yli. Hän oli päällystänyt lennokin punaisella tai ehkä hieman viininpunaisella muovikalvolla, Solar-filmillä. Moottorina siinä oli hehkutulppamoottori, pieni O.S. Pet, jonka iskutilavuus oli 1,6 kuutiosenttimetriä. Sen kun Ripe käynnisti jostain suurikokoisesta puhelinparistosta hehkutuksen tulppaan otettuaan, niin se otti valtavan kierrosluvun, varmaan yli 10 000 rpm ja ääni muistutti ampiaisen ääntä, paitsi että se oli paljon paljon voimakkaampi, vaikka moottorissa oli äänenvaimennin. Amateuria lennätettiin mummilamme pakettiin pistetyllä pellolla Neuvostoliiton rajan tuntumassa. Risto heitti sen käsilähdöllä ilmaan ja moottori veti sen hetkessä suureen korkeuteen. Siellä hän teki sillä monenlaisia taitotemppuja. Pelottavinta oli, kun hän ohjasi lennokin syöksyllä pellon pintaan ja suoraan minua kohti aivan matalalle, noin metrin korkeuteen suurella nopeudella. Siinähän ei ollut niin sanottua kaasuservoa, vaan moottori huusi aina täysillä niin kauan kunnes polttoainetankki meni tyhjäksi. Monta kertaa hän teki tuon pelotavan tempun ja silmin nähden nautti siitä, kun minä ”pistin ketoon” pudottautuen korkeaan heinikkoon turvaan. En muista lennätettiinkö Amateuria muuta kuin yhtenä päivänä. Saattoi olla viimeinen päivän lennätyksistä, kun Amateur jossain noin sadassa metrissä muljahti syöksykierteeseen, ehkä jonkin taitotempun seurauksena. Pian sen jälkeen sen moottori sammui. Risto ei saanut sitä millään ohjainliikkeellä oikenemaan. Mottorin äänen vaimennuttua vain sähkömoottoriservojen surina kuului ilmasta. Riihen takana oli matalahko keskenkasvuinen männikkö, minne Amateur putosi. Kiiruhdimme ”onnettomuuspaikalle” oitis. Lennokki oli osunut pienenpienelle metsäaukiolle osumatta yhteenkään puuhun. Siinä se nökötti oikein päin harmaalla jäkäläpinnalla, joka lienee hieman vaimentanut alastuloa. Ja täysin vahingoitumattomana!

Toisella kertaa lennätysvuorossa oli niin ikään Graupnerin valmistetta ollut Taxi-merkkinen niin ikään ylätasoinen moottorilennokki. Sen velipoika oli ostanut valmiina muistaakseni siltä samalta hepulta kuin ne radio-ohjauslaitteetkin. Tämä Taxi oli jo selvästi kookkaampi, kärkiväliltään puolisentoista metriä. Moottorikin oli suurempi, jotain ehkä viisi kuutiosenttiä ja ehkä tyypiltään O.S. Max, ellen erehdy. Tämä ei ollutkaan pyörälaskutelineellä varustettu, kuten Amateur, vaan Taxissa oli alla kellukkeet, jotka oli kiinnitetty runkoon melko paksuilla teräslangoilla. Lennokki oli väreiltään vaaleahkon taivaansininen/valkoinen ja se oli Solar-filmin sijasta päällystetty ohuella silkillä, joka oli kiristetty lakkakerroksella ja sitten maalattu jollain polttoaineen syöpymistä kestävällä maalilla. Noista hehkutulppamoottoreistahan pakoputki työntää ulos lähes kaiken voiteluaineen palamatomana sotkien risiiniöljyyn koko lennokin rungon, varsinkin keulasta ja pohjasta. Sitä saa joka lennätyksen jälkeen pyyhkiä pois rätillä. Taxia lennätimme (minä ja muut tietysti katsojina) Isso-nimisen järven rannalla. Siellä oli Aarne-sedällämme ja hänen perheellään pieni rantapaikka Tiiliniemessä, jota he asuttivat. Tämän lennokin lentoonlähtö tapahtui vedestä ja Ripe ohjasi sitä rannalta käsin. Tässä lennokissa oli Amateurin kahdesta ohjausservosta poiketen kolme servoa, joista se kolmas oli kaasuservo, joten moottorin kierroslukua voi säätää. Risto lennätti Taxia pari onnistunutta lentoa, paitsi että laskeutumiset veteen eivät olleet niin täysin pehmeitä, että laskutelineen lankaliitoksiin tuli vaurioita. Taxi piti sitten onkia sieltä rannalle soutuveneen avulla. Laskutelinelankojen liitokset oli juotettu yhteen tinaamalla ja tinaukset pettivät laskun aiheuttamassa sysäyksessä. Onneksi Aarne-sedällä oli pajassaan tinaa ja kolvi, jolla Ripe sai liitokset juotettua kuntoon. Mutta sama pikku vaurio toistui toisellakin lennätyskerralla. En tiedä taikka muista, mikä näitten kahden lennokin kohtalo oli tai mihin ne päätyivät. Sen verran muistan, että vähän myöhemmin näin Hesassa käydessäni erään valokuvan, jonka Ripe oli onnistunut ottamaan käyttäen jompaa kumpaa näistä lennokeista. Hän oli ilmeisesti kuminauhan avulla kiinnittänyt pienen halvan Coca Cola-kameran lennokin pohjaan ja yhdistänyt sen työntötangolla ylimääräiseen servoon. Sen avulla hän oli ottanut ilmakuvan, kun he olivat käyneet lennättämässä sitä Viikin koetilan peltojen yläpuolella. Kuvasta erottuu selvästi velipojat, jotka seisovat Ripen punaisen Datsun Bluebirdin vieressä kaukana alhaalla pellon läpi kulkevan hiekkatien varressa. Nämä olivat ensi muistoni RC-lennokkien saralta, mutta voin jatkaa näitä muisteluja seuraavissa blogeissa.

Jukka Piipponen
kirjailija

kirjoittajavieras

PS. Kirjoittajavieraan nettisivut löytyvät täältä.

Yhden Brasiliaan sijoittuvan satunnaisen lennon uusinta aikaisemman epäonnistumisen jälkeen

Illalla minun piti lentää matalalla sijaitsevalta Hercílio Luzin lentokentältä "takaisin" pohjoisen suunnassa ja myöskin matalalla sijaitsevalle Lauro Carneiro de Loyolan lentokentälle, koska edellisellä kerralla olin epäonnistunut laskeutumisessa tuon kentän ohituksen jälkeen vuoriston takana olevalle lentokentälle, koska olin toiminut ohjaamossa epäammattimaisesti. Kentistä kaksi ensimmäistä sijaitsevat merenpinnan tasoon nähden varsin matalalla, koska ne molemmat sijaitsevat hyvin lähellä merta.

Annoin lentokoneeni nousta 7000 jalan korkeuteen saakka. Olin sitten melko lailla pilvien yläpuolella.

Kun oli matkaa "kääntöpisteelle" enää 70 kilometrin verran sain otettua käyttöön VHF-monisuuntamajakan eli VOR:n (VHF omnidirectional range) avulle suunnan sille.

Kompassisuuntani ei tästä juurikaan muuttanut.

Lauro Carneiro de Loyolan lentokentän luokse päästyä otin suunnan jossain määrin vasemmalle päästäkseni vuoriston yli. Suunta oli noin 310 astetta. 7000 jalan korkeudessa oli kiva ja turvallisehkoa posottaa.

Afonso Penan lentokenttä sijaitsee noin 3000 jalan korkeudessa. Noin 70 kilometriä matkaa sinne kääntöpisteeltäni.

ILS-laskeutumisen joutuisin nyt suorittamaan toiselta puolelta kenttää tuuliolosuhteista johtuen. Eli käyttäisin kiitotietä 15. Lentokentään kuuluu myös toinen, hiukan lyhyempi, lähes itä-länsi-suuntainen kiitotie.

Lentäessäni vielä vuoriston yläpuolella päätin aloittaa korkeuden hallitun pudottamisen. Moottoritehoja pienemmälle, potkurien lapakulmia pienemmälle ja autopilotin säätimestä nokkaa alaspäin.

Tänään oli ollut kohtalaisen pilvistä. Mutta simulaattorin "elävältä kartalta" näin, että se ei välttämättä ole mikään ongelma loppupäässä, kun pitää laskeutua.

Kun linnuntietä kentälle oli matkaa enää 50 kilometrin verran, käänsin lentokoneeni menemään suurin piirtein pohjoisen suuntaan. Ylänkö jäisi oikealle, ja lentäisin kiitotien ohi oikealta puolelta, kunnes kääntyisin lopulta vasemmalle, ja joskus sen jälkeen tehtyäni edelleen käännöstä vasemmalle olisi edessä ohjastettu laskeutuminen.

Pysäytin vajoamisen 3500 jalassa. Maa näytti näillä main sijaitsevan jo melko lähellä lentokonettani. Hetkinen, niin, kohdelentokenttäkin sijaitsisi vain 500 jalan päässä alasuuntaan, tajusin samalla. Nyt tuli tehtyä ehkä pienoinen ajatusvirhe. Päätin nousta 4000 jalan korkeuteen äkkiä. Ei kun nousinkin 4500 jalan korkeuteen. Nyt ei ollut vaaraa enää kukkuloihin törmäämisestä, ja sitä paitsi tältä korkeudelta näkisin paremmin kiitotien.

Kentän jälkeen tein pienen käännöksen vasemman suuntaan.

Ja vielä käännös länteen päin.

Ja sitten annoin koneen majakan ohjaukseen. Koneeni kääntyi rajuhkosti vasemman kautta suuntaan 150 astetta.

ILS johdatti konettani aluksi ikävän paljon vasemmalle kiitotien keskilinjasta. Olin jo vähentänyt tehoja sekä pistänyt laskutelineet ulos ja laskusiivekkeet laskuasentoon. Mutta kun odotin tarpeeksi pitkään, niin järjestelmä rupesi järjestelemään konettani vihdoin parempaan asemaan laskeutumista varten.

Ongelma minulla oli nyt se, että käyttämääni Beechcraft Baron 58 -lentokoneeseen ei kuulu automaattista kaasunsäätöä, ja siksi oli vaikea pitää moottoritehot oikeassa tilassa samalla kun automaattijärjestelmä teki omiaan.

Siksi lämäytin ILS:n lopulta pois päältä. Lisäsin tehoja joksikin aikaa ja kaarsin oikealle, kunnes olin sopivassa asemassa kiitotiehen nähden, ja kaarsin takaisin vasemmalle. Sitten tehoja pois.

Laskeutumisestani tuli pehmeä ja kiva. Minä hyvä!

Eivät kyllä viimeisissä vaiheessa enää pilvetkään olleet häirinneet.

Mutta kun auringonvaloa vielä riitti, niin päätin tehdä jatkolennon idässä rannikolla 60 kilometrin päässä sijaitsevalla Paranaguan lentokentälle, jonka tekniikka ei sisällä minkäänlaista navigointimajakkaa. Näkölentosäännöt (Visual Flight Rules) voimassa. Mutta etäisyydenmittaustekniikka toimii.

Pitäisi laskeutua kiitotielle 06. Pilvisyys saattaisi kyllä nyt olla ongelma.

Lensin suoraan pilveen. Nousin hiukan yli 6000 jalan korkeuteen. Olin jälleen pilvipeiton yläpuolella.

Periaatteessa olisin kyllä voinut mennä vähän oikeammalta, kun silloin ei olisi ollut edessä niin isoja mäkiä.

Mutta vuoriston ylle päästyäni aloin jälleen pudottaa korkeutta.

Kohdelentokenttä oli lopulta suoraan etumaastossa, vaikkakin kaukana siellä jossain.

Olin päättänyt lentää ensin suoraan sitä kohti, kunnes lopulta kääntäisin jonkin verran oikealle päästäkseni oikeaan asemaan, jotta voisin käännyttyäni taas vasemmalle laskeutua kiitotielle 06.

4000 jalan korkeuteen päästyäni pääsin ulos pilvistä. Näin eteeni ja sivuille. Helpotuksen huokaus. Oikealla puolella kukkuloita. Edessä ja vasemmalla vesistöä.

Keskeytin vajoamisen 2500 jalan korkeudessa. Kaarsin myös jonkin verran oikealle. Suunta 140 astetta.

Kone alkoi hälyttää, koska luuli minun olevan laskeutumassa. Lisäsin hiukan tehoja. Möly loppui.

Vaikka ei ollut enää pilviä häiritsemässä, minun oli hirvittävän vaikea löytää maastosta pikkuriikkistä lentokenttää kiitoteineen. Harkitsin jo lähtemistä jollekin toiselle lentokentälle, mutta sain sitten lopulta kiitotien numero 06 näkyviini.

Lähestyminen ja laskeutuminen onnistuivat erinomaisen hyvin. Ihan viime metreillä oli alkanut sataa.

Yritän jo maanantai-iltana tehdä mahdollisimman pitkälle aikaisemmin mainitsemani navigointiin liittyvien muistiinpanojeni puhtaaksikirjoittamisen.

lauantai 5. huhtikuuta 2025

Satunnaisia lentoja eikä mitään tärkeämpää

X-Plane 12 -lentosimulaattori käytössäni. Oahulla Honolulun luona kiitotieltä 04R nousu normaalisti ilmaan valoisana päivän ajankohtana "vakiolentokoneellani" eli Beechcraft Baron 58:lla. Täällä ei ole mitään nähtävää, hajaantukaa.

Sitten seurasi kääntyminen pohjoiseen sekä korkeuden runsas ottaminen.

Pysäytin kohoamisen lopulta 4000 jalkaan.

Ennen pitkää reunavuoriston yli päästyäni alkoi hitonmoinen korkeuden pudottaminen.

Autopilotin korkeusperäsintrimmistä nokkaa alaspäin. Moottoritehot pienemmälle ja potkurinlapojen kulma pienemmälle.

Kaneohe Bay lentokenttä sijaitsee lähes meren tasossa.

Annoin koneen vajota reilulla mutta silti kohtuullisella nopeudella.

Olin jo kaukana merellä asti ennen kuin pysäytin vajoamisen tuhanteen jalkaan.

Sitä ennen olin tehnyt jo käännöksen oikealle kohti lahtea, jonka kautta pääsisi laskeutumaan vastatuulessa kiitotielle.

Suunta oli aluksi noin 165 astetta.

Matka tuntui nyt pitkältä.

Pistin tehot täysille ja potkurinlavat tehollisimmalle muutaman hetken ajaksi, jotta matka sujuisi joutuisammin.

Pikkaisen aikaa lensin maan ylläkin.

Käänsin konetta yhä enemmän vasemmalle.

Laskeutuminen oli melkein itsemurhayrityksentyyppinen.

Tuhatkin jalkaa aivan kiitotien läheisyyteen asti oli lähestymisen lopulla aivan liian suuri korkeus. Matkaa kiitotielle oli kamalan vähän.

Pistin nyt suosiolla moottoritehot tyhjäkäynnille ja potkurinlavat mahdollisimman "kevyeen" asentoon.

Hetken ehdin jossain välissä jo miettiä laskeutumisen keskeyttämistä, mutta jatkoin sitten yritystä.

Olisi ollut huomattavan paljon turvallisempaa laskeutua Kaneoheen myötätuulessa. onneksi nyt oli sentään valoisa aika päivästä.

Sain joka tapauksessa koneeni pysähtymään kiitotiellä varsin nopeasti.

Jossain välissä tuon hienon vaikkakin hullun onnistumisen jälkeen yritin syöksykierteen aikaansaamista Oahulla. En onnistunut mutta lentokoneeni ei myöskään kärsinyt suurempia vaurioita. No, keinohorisontti rikkoutui, mutta sellaista se on elämä. Onneksi siis en ollut yrittänyt tuota pimeän aikaan.

Piti sitten käydä Ugandassakin:

Kakiran rupuisen lentoaseman ruohopäällysteinen kiitotie 02 hieman alle 4000 jalan korkeudessa. En nähnyt kiitotiestä mitään, koska aurinko oli jo vahvasti menossa mailleen.

Onnistuin kuitenkin lähtökiihdytyksen ajan jotenkin pysymään kulkukelpoisella väylällä ja lopuksi jopa nousemaan lentoon, mikä tapahtui jo kiitotien puolivälin jälkeen. Tarkastin asian simulaattorin "elävästä kartasta".

Käännyin hieman oikealle päin länsilounaaseen.

Annoin koneeni nousta 7000 jalan korkeuteen. Ulkona oli lämmin ilma. 20 astetta Celsiusta. Ainakaan ei tarvinnut pelätä jäätämistä.

90 kilometrin päässä ja noin 3800 jalan korkeudessa sijaitseva Entebben lentokenttä oli päämääräni.

Loppulähestymisen kiitotielle 17 suoritin pohjoisen suunnasta, koska vastatuuli.

Valitettavasti, koska jouduin puhumaan välillä kaverin kanssa puhelimessa, niin unohdin laittaa mittarilaskeutumisjärjestelmän (ILS) toimimaan ja siksi ajauduin erittäin paljon oikealle kiitotien keskilinjasta. Palasin sitten oikealle tielle manuaalisesti lentäen. Tästä näkee hyvin, kuinka tärkeää on rauhoittaa lentokoneen ohjaamo kaikelta ylimääräiseltä touhulta lennon kriittisimmillä hetkillä.

Oli siinä vaiheessa jo täysin pimeää. Siksi oli mahdotonta arvioida täsmällisen hyvin kiitotien pinnan läheisyyttä lentokoneesta, mutta laskeutuminen onnistui kuitenkin. Hieman kone mutkitteli kiitotiellä, mutta sain pidettyä sen hallinnassa.

En enää pelkää pimeää!

Ja myöhemmin sitten vielä Brasiliaan, hemmetti.

Helmuth Bangartem -nimiseltä olikohan se noin tuhannen jalan korkeudessa sijaitsevalta huonosti varustellulta lentokentältä Brasiliasta. Oli valoisa päivän aika.

Suuntasin noustuani ilmaan 135 kilometrin matkalle jonnekin koillisen suuntaan yli vuoriston. Kohteena oli hyvin varusteltu Lauro Carneiro de Loyolan lentokenttä, jonka kiitotie sijaitsee varsin matalalla, koska se sijaitsee hyvin lähellä merta.

Päätin lopulta korjata kurssiani saapumalla kentän luokse etelän suunnasta aluksi, vaikka tuulen suunnan vuoksi minun kannattaisi lopulta laskeutua pohjoisen suunnasta. Kiitotien suunta olisi siis 150 astetta.

Lopulta huomasin lentäväni pilvien päällä. Ja sen, että kannattaa ruveta pudottamaan korkeutta 6.500 jalan korkeudesta. Linnuntietä kohdekentälle oli vain 40 kilometrin verran matkaa.

Kytkin myös etäisyydenmittausjärjestelmän (DME) toimintaan.

Pilvet hajaantuivat ympäriltäni kuin lauma pelästyneitä enkeleitä. Hmmm, haisee palaneille höyhenille.

Päätin kääntää koneeni suurin piirtein pohjoisen suuntaan posottamaan, jotta voisin lopulta oikean kautta kääntyä laskeutumaan kiitotielle 15.

Tuuli näytti edelleen olevan suosiollinen tälle suunnitelmalleni.

Pysäytin vajoamisen 3000 jalan korkeuteen.

Lentokoneeni järjestelmä rupesi kohta päästämään piippiääntä, koska koneeni nopeus oli suhteettoman vähäinen ja autopilotti kuvitteli minun aikovan laskeutua, vaikka laskutelineet olivat vielä ylhäällä. Lisäsin moottoritehoja ja pistin potkurinlapoja parempaan eli tehokkaampaan kulmaan.

Välillä jouduin kuitenkin sitten pilveen.

Ohitin kohdelentokentän sen vasemmalta puolelta kymmenen kilometrin päästä.

Vasemmalla puolellani taas olivat vuoret.

Ja pilvet välillä häiritsivät pahasti näkyvyyttä. Ne pilvet, ne pilvet...

Huomasin olevani aivan liian korkealla. Aloitin pudottautumisen.

Laskutelineet piti myös pudottaa alas. Ja laskusiivekkeet laittaa oikeisiin kulmiin.

Jatkuvaa nopeusmittarin tarkkailua. En halunnut koneeni sakkaavan.

Pistin vähäksi aikaa laskusiivekkeet täysille kulmille, jotta voisin lentää hitaammin ja pudottaa samalla nopeutta.

Laskeutuminen onnistui, vaikkakin laskutelineet iskivät hiukan liian kovalla voimalla kiitotiehen.

Brasiliassa olisi muitakin mielenkiintoisia lennon kohteita. Päätin kuitenkin lentää 160 kilometrin päässä suurin piirtein etelässä sijaitsevalle modernille Hercílio Luzin lentokentälle, jonka kiitotie sijaitsee yhtä matalalla kuin kiitotie, jolla juuri olin.

Jätin lähtökiihdytyksessä vahingossa laskusiivekkeet nollille. Nousu onnistui kuitenkin siitä huolimatta, että metsän puut lähestyivät kovaa vauhtia.

4250 jalan korkeudessa pysäytin nousuni.

Kohdekenttä sallisi ILS-lähestymisen kiitotielle 14. Kiitoteitä olisi kaksi erisuuntaista ja toinen olisi tuota lyhyempi.

15 kilometrin päässä kohteesta seurasi hirvittävän nopea pudottautuminen 4000 jalan korkeudesta.

Olin nimittäin viilettänyt hirveän kaukana liukupolun yläpuolella, täytyy sanoa.

Lopuksi täytyi laittaa täysille kulmille vielä laskusiivekkeet, riittävä jotta korkeuden pudotus ajoissa onnistuisi.

Käytin vielä korkeusperäsintrimmiäkin tuon ohella. Nokkaa alaspäin, nokkaa alaspäin.

Vaikka tulin aika haipakkaa kiitotielle, niin onnistuin kuitenkin laskeutumaan pehmeästi vaikkakin lievällä ylinopeudella. Hieman vain kone yritti hoiperrella kiitotiellä.

Päivä oli sopivasti alkanut mennä mailleen Brasiliassa.

Myöhemmin lensin valoisaan aikaan vielä takaisin edellisen kentän ylle. Pilvisyys välillä hieman pelotti. Jatkoin siitä vielä hiukan vasemmalle päin kääntyen jatkaakseni vuoriston yli eräälle kentälle, jonka nimeä en nyt muista. Päästyäni vuoriston yli käännyin suurin piirtein pohjoisen suuntaan. Ajelin vuoriston länsipuolella pudottaen samalla runsaasti korkeutta.

Kaikki meni hyvin. Suora laskeutuminen kiitotielle piti vain tehdä. Rutiinia.

Mutta satuin juttelemaan yhden kaverini kanssa samalla Discord-palvelussa. Keskittymiseni itse ohjaamotyöskentelyyn herpaantui siinä määrin, että rupesin liian suuren ilmanopeuden vielä vallitessa pistämään laskusiivekkeitä laskeutumisasentoon.

Laskusiivekkeet avautuivat ilmeisesti eriasteisesti, koska lentokoneeni kiepsahti pituusakselinsa ympäri. En tiedä, olisiko suurempi korkeus auttanut yhtään. Särki meni. Ja virtuaalinen henki.

Juu, tooodellakin ohjaamo tulisi rauhoittaa aina lennon kriittisimpien hetkien ajaksi. Quod erat demonstrandum. Errare humanum es, iniicere divinum.

PS. Lähiaikoina minun on hoidettava sellainen ikävä homma, että minun pitää vihdoin jaksaa kirjoittaa puhtaaksi navigaatioon liittyviä muistiinpanojani. Ja jos homman saan lopulta tehtyä valmiiksi, niin sen jälkeen minun on opeteltava vihdoin GPS-navigaation käyttö vakiolentokoneessani. Jonkin aikaa sen jälkeen tulen käyttelemään uutta taitoani tulevissa lennoissani samalla lentokoneella, mutta lopulta minun tulee ruveta opiskelemaan Airbusin A320-laajarunkomatkustajalentokonetta.