keskiviikko 7. elokuuta 2024

Kärnä: Sivuperäsinpolkimeni saattavat olla särki

Valitan taas, ja vähän lisääkin. Kun olin tullut ostaneeksi ja lopulta ottaneeksi käyttöön sivuperäsinpolkimet, niin aivojen opettaminen niiden käyttöön on ollut stressaavaa. Siksi edellisestä lentoistunnosta kotonani on taas kulunut paljon aikaa.

Välillä olin kyllä GeoFS-kotilentosimulaattorilla lennellyt yhden kerran pikkaisen yhdistykseni paikallisessa toimipisteessä, koska kaksi muuta tuttuani oli mennyt viettämään aikaa sen takahuoneeseen, jossa simulaattoritietokone sijaitsee.

Tänään yritin pitkästä aikaa lennellä X-Plane 12 -lentosimulaattorilla. Kävi kuitenkin ilmi sellainen ikävä juttu, kun olin lähtenyt kiihdyttämään koneellani kiitotiellä Honolulussa, että sivuperäsinpolkimeni eivät toimi.

Härpäkkeessä paloi valo, joka on merkki siitä, että se on kiinni tietokoneen keskusyksikössä. Siitä huolimatta ei toiminut.

Kävin katsomassa asetuksista. X-Planen peliohjainasetuspaneeli ei löytänyt ollenkaan polkimiani. Kävin vaihtamassa USB-piuhan toiseen reikään. Ei näkynyt vieläkään. Käynnistin X-Planen uudestaan. Ei löytynyt.

Suljin X-Planen ja kokeilin samaa GeoFS:llä. Sivuperäsinpolkimeni näyttävät olevan ikään kuin särki, jos saan käyttää tällaista slangi-ilmaisua. Sanotaan se vielä Lingua Franca Novan kielellä: Merda con merda, e la tota es merda!

Onneksi en ole edes pitänyt vielä tähän asti sivuperäsinpolkimieni käyttämiseen opettelemisesta.

Mutta oli kallis särkimeno, jos näin on todella tapahtunut. Ei ollut härpäke ehtinyt vielä montaa kuukautta olla omistuksessani ja käytössäni.

Minun pitää kokeilla tuota vielä yhden kerran jonain päivänä.

Jos vikaantuminen on pysyvää, niin se voi johtua joko siitä, että olin yhden kerran vienyt härpäkkeeni käymään yhdistykseni paikallisessa toimipisteessä. Tai siitä, että eräs henkilö käy luonani aika ajoin siivoamassa. Taikka jostain kolmannesta tekijästä.

Mutta aion nyt hengähtää hetkeksi. Pistän vähäksi aikaa lentosimulaattoritietokoneeni muuhun käyttöön. Aion nimittäin kokeilla kahta erikoista Linuxin levitysversiota sillä: EasyOS:aa ja Vanilla OS 2 "Orchidia". Edellinen on eräänlainen ikään kuin parannettu versio järjettömän kevyestä Linuxin karvahattulevitysversiosta nimeltä Puppy Linux, jonka käyttöliittymää ei ilmeisesti ole edes vielä tähän päivään mennessä saatu suomennettua, ja jälkimmäinen on vasta kehitetty Linuxin levitysversio, jonka järjestelmäosion dataan ei tietokoneen käyttäjä tai kukaan muukaan kykene kesken kaiken tekemään mitään muutoksia, mikä tekee käyttöjärjestelmästä "tavalliseenkin" Linuxin levitysversioon verrattuna vakaan ja turvallisen. "Vanilla" ilmeisesti perustuu Debian Linuxin "epävakaaseen" kehityshaaraan, mikä toisaalta saattaa aiheuttaa ohjelmistojen häröilyä välillä. Jostain syystä en saa kumpaakaan noista pelittämään virtualisointiohjelmistolla, joten joudun kokeilemaan noita perinteisellä tavalla. Onneksi omistan kaksi tietokonetta.