torstai 27. kesäkuuta 2024

Kärnä: Testailin, missä määrin GeoFS ja FlightGear tukevat härpäkkeitäni

Viime viikolla olin aloittanut sen testaamisen, että missä määrin todella ilmaiset lentosimulaattorit GeoFS ja FlightGear tukevat kaasuvivustohärpäkettäni (Bravo Throttle Quadrant) ja sivuperäsinpolkimiani (Logitech Saitek Pro Flight Rudder Pedals). En kuitenkaan silloin tehnyt asiasta tarkkoja muistiinpanoja, joten eilen 26.6.2024 ryhdyin sitten hommaan uudestaan.

Ensin GeoFS. Aloitin sillä lennon ilmassa Espanjaan kuuluvilla Kanariansaarilla sijaitsevalla Lanzarotella. Lentokoneenani vanha kunnon Kaksoissaukko. Tässä havaintojani:

Kaasuvivustohärpäkkeessäni oleva vasemmanpuoleinen vipu, jota X-Plane-simulaattorissa olen käyttänyt korkeusperäsintrimmin säätämiseen, on samaan tarkoitukseen käyttökelvoton GeoFS:ssä. Sen saa ohjelmoitua simulaattorissa ainoastaan ilotikun tai muun näppäimellä hoidettavaksi.

Päätin määrittää korkeusperäsintrimmin säätämisen laitimmaisena oikealla hiukan syvemmällä olevalle napukalle. Sitä voi painaa ylös tai alas. Se palautuu aina keskiasentoon, kun noin tekee.

Härpäkkeessä on neljä kaasuvipua, mutta useamman kuin yhden moottorin tuki puuttuu GeoFS:ssä, eli joudun käyttämään samaa kaasuvipua kaikille moottoreille.

Samassa rivissä viimeisenä oikealla oleva vipu, jota olen käyttänyt X-Planessa laskusiivekkeiden säätämistä varten, toimii.

Olin kyllä unohtanut, että jos pitäisi testata laskutelineiden käyttöä, niin kannattaisi ottaa sellainen lentokone alleen, jossa on sisäänvedettävät sellaiset.

Vaihdoin tämän vuoksi ilmassa koneen suoraan Boeing 737:aan. Jatkoin lentämistä paikallisen lentoaseman suuntaan.

Syvällä vasemmalla puolella härpäkkeessä oleva ylös-alas-vipu on toiminut X-Planessani laskutelinevipuna. GeoFS käsittää vivun kahtena eri nappina, ja jouduin ohjelmoimaan kumpaankin saman toiminnon eli sen, että kääntämällä vipua toiseen asentoon laskutelineet joko vedetään ylös tai lasketaan alas. Voi olla, että vipu ei ole nyt kovin käytännöllinen, sillä sen toiminta saattaa riippua nyt siitä, että aloitetaanko lentoistunto maassa vaiko ilmassa.

Kaasuvivuissa on kussakin vipukytkin, jolla pitäisi periaatteessa saada käyntiin moottorin suihkunpoikkeutin, jonka on siis tarkoitus hidastaa vauhtia lentokoneen laskeuduttua kiitoradalle. Mutta valitettavasti en saanut sitä toimimaan GeoFS:ssä oikein, joten korvasin sen laitimmaisena oikealla hiukan syvemmällä olevalla napukalla, jolle olin aikaisemmin ohjelmoinut korkeusperäsintrimmin.

Ja seuraavaksi vielä sivuperäsinpolkimet.

Ne hoitavat erinomaisehkosti sivuperäsimen säätämisen, mutta oikean- ja vasemmanpuoleisia jarruja ei voi siihen määrittää erikseen, joten kummatkin jarruista toimivat, kun jompaa kumpaa painaa.

Testaamisessa oli sellainen urakka, että päätin jättää lämpimänä päivänä sen toisen osan seuraavalle päivälle.

Ja 27.6. oli uusi päivä.

Käynnistin nyt FlightGear-lentosimulaattorin. Otin tällä kertaa alleni ATR 72-500:n. Kyseessä on kaksimoottorinen potkuriturbiinikone, jossa on sisäänvedettävät laskutelineet. Lentokoneeseen mahtuu 72 matkustajaa.

Sivuperäsinpolkimeni toimivat FlightGearissä täydellisesti. Eli sivuperäsinten säätäminen niillä onnistuu sekä myös oikean- ja vasemmanpuoleisen jarrun käyttö.

Vipua, jolla olen X-Planessa tavannut käyttää laskutelineitä, ei saa toimimaan.

Korkeusperäsintrimmivipuni toimii normaalisti FlightGearissä.

Mitä tulee kaasuvuvustooni, niin FlightGearissäkin useamman kuin yhden moottorin tuki puuttuu, eli joudun käyttämään samaa kaasuvipua kaikille moottoreille. Jos osaisi ja uskaltaisi hommaan ryhtyä, niin voisi tietysti halutessaan mennä säätämään käsin "pelin" konfiguraatiotiedostoja, mutta minä en uskalla. Enkä varmaan osaakaan. Ne voisivat kuitenkin auttaa asiassa.

Laskusiivekevipu näyttää toimivan normaalisti.

Säädin lopuksi laskutelineet toimimaan syvemmällä olevan oikeanpuoleisimman ylös-alas-naksuttimen kautta.

Niin, ja sain suihkunpoikkeuttimenkin toimimaan.

Testasin asiat koneen ollessa maassa, ja nyt piti sitten vielä lennellä hieman. Wanhoissa tutuissa Honolulun maisemissa.

Mutta heti moottorien käynnistyksen jälkeen kone alkoi mennä nurmikolla. Kun olin käynnistänyt simulaation uudestaan, niin siihen iski jokin vika.

Kun uusi simulaation uudelleenkäynnistyskään ei auttanut asiaa, niin päätin vaihtaa koneen Beechcraft 1900D:hen. Kyseinen kone muuten muistuttaa edellistä, mutta on tarkoitettu vain 19:lle matkustajalle.

Ilmeisesti onnistuin jatkuvasti käyttämään sivuperäsinpolkimia liian rajusti, joten en onnistunut pääsemään kertaakaan ilmaan koneella.

Ensi viikolla pitää sitten vaihtaa jälleen X-Plane 12:een. Pitää harjoitella lisää sivuperäsinpolkimien käyttöä. Luulen kyllä, että ne toimivat hieman mukavammin tällä simulaattorilla.

Tom Kärnä
tämän blogin omistaja